๐——๐—ฎ๐˜† ๐Ÿฎ – ๐—•๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ฎ๐—บ๐—ฎ ๐——๐—ฟ. ๐— ๐˜‚๐—ต๐—ฎ๐—บ๐—บ๐—ฎ๐—ฑ ๐—ก๐—ฎ๐˜„๐—ฎ๐—ฟ ๐—”๐—ฟ๐—ถ๐—ณ๐—ณ๐—ถ๐—ป

Assalamualaikum,

๐——๐—ฎ๐˜† ๐Ÿฎ – ๐—•๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ฎ๐—บ๐—ฎ ๐——๐—ฟ. ๐— ๐˜‚๐—ต๐—ฎ๐—บ๐—บ๐—ฎ๐—ฑ ๐—ก๐—ฎ๐˜„๐—ฎ๐—ฟ ๐—”๐—ฟ๐—ถ๐—ณ๐—ณ๐—ถ๐—ป
.
.
Hari ke 2 ni, tak dapat bersama lama dengan Pak Anjar di sebabkan Pak Anjar ada kelas full dari pagi hingga malam.
.
Tapi Allah kurniakan seseorang yang menjadi inspirasi kepada Sifu Ash untuk menjadi seseorang leader, speaker, personal development, writer dan juga seorang yang dapat kongsikan ilmu bisnes, ilmu agama dan ilmu personal development setiap hari kepada sahabat-sahabat syurga sekalian.
.
.
Susuk tubuh yang Sifu Ash maksudkan tak lain tak bukan adalah Dr. Muhammad Nawar Ariffin. Seorang Doktor pakar ortopedik termuda di Malaysia dan kini berยญkhidmat di sebuah pusat perubatan swasta di Petaling Jaya serta pernah dinobatkan sebagai Ikon Belia 2011/2012 bagi kategori sosial dan politik.
ย 
Dr. Nawar juga merupakan seorang daripada lapan finalis calon angkasawan negara. Sama hebat dengan Dato Sheikh Muszaphar Shukor.
ย 
Hebatkan?
ย 
Alhamdulillah rezeki Sifu Ash dapat bertemu dengan orang hebat dari Indonesia dan juga orang hebat di Malaysia dalam masa kurang 2 hari!
ย 
Subhanallah!
ย 
Jadi apa ilmu yang Sifu Ash dapat ketika bersua muka dengan Dr. Nawar ni?
ย 
Banyakkkkkk. Meh Sifu Ash tulis satu demi satu yaaaa.
.
.
.
๐—œ๐—น๐—บ๐˜‚ ๐Ÿญ – ๐—ฃ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป ๐—ต๐—ถ๐—ธ๐—บ๐—ฎ๐—ต
.
Segala perkara yang kita tengok di mata kita adalah perkara yang akan di rumus dan di cerna oleh akal kita dan akal akan mencari memory bank dalam otak kita.
ย 
Once dah jumpa memory bank yang berkait dengan pandangan mata. Akal akan terjemahkan dan memberi aktiviti kepada gerak kerja kita mengikut apa yang tersirat di dalam memory bank kita.
ย 
Pening huraian Sifu Ash ni? Hehe. Jom Sifu Ash kasi contoh.
ย 
Jika di depan mata kita ada anak gadis yang sedang berjoging. Memakai pakaian yang ketat dan tidak menutup aurat.
ย 
Lalu pandangan mata akan hantar signal kepada otak, dan kerja otak untuk mencari memory bank sub conscious dan terjemahkan dalam bentuk gerak kerja secara tak sedar.
ย 
Jika memory bank kita di penuhi dengan perkara negatif dan bad memory, kita akan terjemahkan apa yang kita nampak tu sebagai negatif.
ย 
Contoh ayat : “๐—•๐—ฎ๐—ถ๐—ธ ๐˜๐—ฎ๐—ธ ๐˜†๐—ฎ๐—ต ๐—ท๐—ผ๐—ด๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—ธ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐˜‚ ๐˜๐—ฎ๐—ธ ๐—ท๐—ฎ๐—ด๐—ฎ ๐—ฎ๐˜‚๐—ฟ๐—ฎ๐˜, ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฑ๐—ผ๐˜€๐—ฎ ๐—บ๐—ฎ๐˜€๐˜‚๐—ธ ๐—ป๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ”
ย 
Jika memory bank kita tidak ada negatif memory, insyaALLAH kita akan terjemahkan apa yang kita nampak tu sebagai positif dan perkataan baik akan keluar secara tak sedar.
ย 
Contoh ayat : “๐—•๐—ฎ๐—ด๐˜‚๐˜€๐—ป๐˜†๐—ฎ ๐—ฑ๐—ถ๐—ฎ ๐—ท๐—ผ๐—ด๐—ถ๐—ป๐—ด, ๐—ฎ๐—ธ๐˜‚ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ต ๐—น๐—ฎ๐—บ๐—ฎ ๐˜๐—ฎ๐—ธ ๐—ท๐—ผ๐—ด๐—ถ๐—ป๐—ด. ๐—ž๐—ฎ๐—ป ๐—น๐—ฎ๐—ด๐—ถ ๐—ฏ๐—ฎ๐—ด๐˜‚๐˜€ ๐—ธ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐˜‚ ๐—ฑ๐—ถ๐—ฎ ๐˜๐˜‚๐˜๐˜‚๐—ฝ ๐—ฎ๐˜‚๐—ฟ๐—ฎ๐˜, ๐—บ๐—ฎ๐˜†๐—ฏ๐—ฒ ๐˜€๐—ฒ๐—บ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—บ ๐—ฑ๐—ถ๐—ฎ ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฒ ๐˜๐—ผ๐—น๐—ผ๐—ป๐—ด ๐˜€๐—ฒ๐—น๐—ฒ๐˜€๐—ฎ๐—ถ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐˜‚๐—ฟ๐˜‚๐˜€๐—ฎ๐—ป ๐—ฟ๐—ฎ๐—บ๐—ฎ๐—ถ ๐—ผ๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐—ด, ๐˜€๐—ฒ๐—ฏ๐—ฎ๐—ฏ ๐˜๐˜‚ ๐—”๐—น๐—น๐—ฎ๐—ต ๐—ด๐—ฎ๐—ด๐—ฎ๐—ต๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ถ๐—ฎ ๐˜‚๐—ป๐˜๐˜‚๐—ธ ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—ท๐—ผ๐—ด๐—ถ๐—ป๐—ด. ๐—œ๐—ป๐˜€๐˜†๐—ฎ๐—”๐—Ÿ๐—Ÿ๐—”๐—› ๐˜€๐—ฒ๐—บ๐—ผ๐—ด๐—ฎ ๐—ฑ๐—ถ๐—ฎ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ฝ๐—ฎ๐˜ ๐—ต๐—ถ๐—ฑ๐—ฎ๐˜†๐—ฎ๐—ต ๐˜‚๐—ป๐˜๐˜‚๐—ธ ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜‚๐˜๐˜‚๐—ฝ ๐—ฎ๐˜‚๐—ฟ๐—ฎ๐˜.”
ย 
This is ๐—ต๐—ถ๐—ธ๐—บ๐—ฎ๐—ต. Kita melihat sesuatu perkara dengan ๐—ฝ๐—ผ๐˜€๐—ถ๐˜๐—ถ๐—ณ ๐˜๐—ต๐—ผ๐˜‚๐—ด๐—ต๐˜ dan pandangan out of the box. Jika kita selalu melihat pandangan dengan ๐—ต๐—ถ๐—ธ๐—บ๐—ฎ๐—ต, kita akan jadi seseorang yang always positif dan hidup akan selalu tenang di sebabkan kita tak ada benda negatif yang menjadi halangan.
Image result for positif vs negatif
.
.
๐—œ๐—น๐—บ๐˜‚ ๐Ÿฎ – ๐—”๐—ธ๐˜‚ ๐—ฏ๐—ฒ๐˜๐˜‚๐—น, ๐—ธ๐—ฎ๐˜‚ ๐˜๐—ฎ๐—ธ ๐˜€๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ต
.
Jika kita always berfikir positif, apa sahaja tindakan kita akan keep going positif.
ย 
Jika ada perselisihan faham tentang sesuatu topik, kita akan cakap yang idea kita betul dan idea sahabat kita tak salah.
ย 
Jadi dua-dua idea adalah betul. So benda ni akan jadi best sebab kita takkan gaduh antara satu sama lain.
Image result for muslim kids
.
.
๐—œ๐—น๐—บ๐˜‚ ๐Ÿฏ – ๐—›๐—ฎ๐—ป๐˜†๐—ฎ ๐˜€๐—ฎ๐˜๐˜‚ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ ๐˜†๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—ธ๐—ถ๐˜๐—ฎ ๐—ฎ๐—น๐˜„๐—ฎ๐˜†๐˜€ ๐—ฏ๐—ฒ๐˜๐˜‚๐—น
.
.
Perkara apa?
Perkara yang melibatkan diri kita dengan pegangan ALLAH is the only ONE almighty GOD.
ย 
โ€ุฃุดู‡ุฏ ุฃู† ู„ุง ุฅู„ู‡ ุฅู„ุง ุงู„ู„ู‡ ูˆุฃุดู‡ุฏ ุฃู† ู…ุญู…ุฏุง ุฑุณูˆู„ ุงู„ู„ู‡โ€œ
๐—”๐—ธ๐˜‚ ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ฎ๐—ธ๐˜€๐—ถ ๐˜๐—ถ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ ๐˜๐˜‚๐—ต๐—ฎ๐—ป ๐˜†๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—ฑ๐—ถ ๐˜€๐—ฒ๐—บ๐—ฏ๐—ฎ๐—ต ๐—บ๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐—ถ๐—ป๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—”๐—น๐—น๐—ฎ๐—ต, ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—ก๐—ฎ๐—ฏ๐—ถ ๐— ๐˜‚๐—ต๐—ฎ๐—บ๐—บ๐—ฎ๐—ฑ ๐—ฆ๐—”๐—ช ๐—ถ๐˜๐˜‚ ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ต ๐—ฝ๐—ฒ๐˜€๐˜‚๐—ฟ๐˜‚๐—ต ๐—”๐—Ÿ๐—Ÿ๐—”๐—› ๐—ฆ๐—ช๐—ง
ย 
Jika ada yang berdalih dengan kita tentang isu ni, tiada lain jawapannya ๐—”๐—ž๐—จ ๐—”๐—Ÿ๐—ช๐—”๐—ฌ๐—ฆ ๐—•๐—˜๐—ง๐—จ๐—Ÿ, ๐—ž๐—”๐—จ ๐—ง๐—˜๐—ง๐—”๐—ฃ ๐—ฆ๐—”๐—Ÿ๐—”๐—›!
Image result for i love allah wallpaper
.
.
๐—œ๐—น๐—บ๐˜‚ ๐Ÿฐ – ๐—ฆ๐—ถ๐—น๐—ฎ๐˜๐˜‚๐—ฟ๐—ฟ๐—ฎ๐—ต๐—ถ๐—บ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป๐—ด๐—ถ๐—ธ๐—ฎ๐˜ ๐—ต๐—ฎ๐˜๐—ถ ๐—บ๐—ฎ๐—ป๐˜‚๐˜€๐—ถ๐—ฎ
.
.
๐—œ๐—บ๐—ฎ๐—บ ๐—”๐—น-๐—•๐˜‚๐—ธ๐—ต๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ ๐—บ๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ๐˜„๐—ฎ๐˜†๐—ฎ๐˜๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ ๐—”๐—ฏ๐˜‚ ๐—›๐˜‚๐—ฟ๐—ฎ๐—ถ๐—ฟ๐—ฎ๐—ต ๐—ฅ๐—ฎ๐—ฑ๐—ต๐—ถ๐˜†๐—ฎ๐—น๐—น๐—ฎ๐—ต๐˜‚ โ€˜๐—ฎ๐—ป๐—ต๐˜‚ ๐—ถ๐—ฎ ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ฎ๐˜๐—ฎ, ๐—ฎ๐—ธ๐˜‚ ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ฟ ๐—ฅ๐—ฎ๐˜€๐˜‚๐—น๐˜‚๐—น๐—น๐—ฎ๐—ต ๐—ฆ๐—ต๐—ฎ๐—น๐—น๐—ฎ๐—น๐—น๐—ฎ๐—ต๐˜‚ โ€˜๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ถ๐—ต๐—ถ ๐˜„๐—ฎ ๐˜€๐—ฎ๐—น๐—น๐—ฎ๐—บ ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ฎ๐—ฏ๐—ฑ๐—ฎ.
ย 
โ€œ๐—”๐—ฟ๐˜๐—ถ๐—ป๐˜†๐—ฎ : ๐—ฆ๐—ถ๐—ฎ๐—ฝ๐—ฎ ๐˜†๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐˜€๐—ฒ๐—ป๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐˜‚๐—ป๐˜๐˜‚๐—ธ ๐—ฑ๐—ถ๐—น๐—ฎ๐—ฝ๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ฟ๐—ฒ๐˜‡๐—ฒ๐—ธ๐—ถ๐—ป๐˜†๐—ฎ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ถ๐—ฎ๐—ธ๐—ต๐—ถ๐—ฟ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ฎ๐—ท๐—ฎ๐—น๐—ป๐˜†๐—ฎ (๐—ฑ๐—ถ๐—ฝ๐—ฎ๐—ป๐—ท๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐˜‚๐—บ๐˜‚๐—ฟ๐—ป๐˜†๐—ฎ) ๐—บ๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ ๐—ต๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ฎ๐—ธ๐—น๐—ฎ๐—ต ๐—ถ๐—ฎ ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜†๐—ฎ๐—บ๐—ฏ๐˜‚๐—ป๐—ด (๐˜๐—ฎ๐—น๐—ถ) ๐˜€๐—ถ๐—น๐—ฎ๐˜๐˜‚๐—ฟ๐—ฟ๐—ฎ๐—ต๐—ถ๐—บโ€
ย 
[๐—ฆ๐—ต๐—ฎ๐—ต๐—ถ๐—ต๐˜‚๐—น ๐—•๐˜‚๐—ธ๐—ต๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ, ๐—ž๐—ถ๐˜๐—ฎ๐—ฏ๐˜‚๐—น ๐—”๐—ฑ๐—ฎ๐—ฏ, ๐—•๐—ฎ๐—ฏ ๐— ๐—ฎ๐—ป ๐—•๐˜‚๐˜€๐—ถ๐˜๐—ต๐—ฎ ๐—Ÿ๐—ฎ๐—ต๐˜‚ ๐—ณ๐—ถ๐—ฟ ๐—ฅ๐—ถ๐˜‡๐—พ๐—ถ ๐—•๐—ถ๐˜€๐—ต๐—ถ๐—น๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฟ ๐—ฅ๐—ฎ๐—ต๐—ถ๐—บ, ๐—ป๐—ผ. ๐Ÿฑ๐Ÿต๐Ÿด๐Ÿฑ, ๐Ÿญ๐Ÿฌ/๐Ÿฐ๐Ÿญ๐Ÿฑ]
ย 
Sambunglah silaturrahim dengan akrab kerana ada jaminan dari ALLAH iaitu di lapangkan rezeki dan di panjangkan umur.
ย 
Setiap orang yang ALLAH ketemukan di antara kita dan sahabat kita yang lain sebenarnya ada hikmah dan percaturan ALLAH tu maha hebat.
ย 
Mungkin pertembungan kita dengan seseorang di jalan raya atau pertembungan yang tidak di rancang oleh kita boleh jadi seseorang tu memerlukan kita atau kita memerlukan dia. Wallhua’lam.
ย 
Jadi jom kita sama-sama mengikat tali persaudaraaan dengan ikatan yang kukuh dan di penuhi dengan kebahagiaan antara kedua belah pihak.
.
.
Sebenarnya banyak lagi ilmu yang Sifu Ash dapat melalui hanya tak lebih dari 4 jam pertemuan. InsyaALLAH Sifu Ash akan kongsikan pada hari seterusnya ya.
ย 
Gambar di bawah ni adalah gambar Dr. Muhammad Nawar, Dr. Israfil, abang Bukhari dan juga Ubal.
Semoga pertemuan ini akan menjadi satu turning point kepada Sifu Ash untuk mulakan hari esok lagi bertambah-tambah baik dari hari ni. InsyaALLAH!
.
.
.
.
.
Sifu Ash
Website Developer & Tahajjud Tanpa Alarm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *