Happy Positif vs Happy Negatif

Ada ke Happy Negatif?

Ada. Meh nak kasi contoh.

Apa rasa kalau hujung minggu ni kawan-kawan ajak tengok wayang?

Best kan?
Happy je rasa. Lebih-lebih lagi kalau kawan tu belanja wayang.
Memang happy je manjang.

Tapi lepas tengok wayang, apa perasaan?

“Alhamdulillah best cite tadi, tapi rasa macam bazir masa je, baik buat bisnes”
“Tak best langsung cite tadi, ngantukkkk, bazir masa je tengok”

Tak nampak lagi?
Meh nak kongsi contoh lagi.

“Fuhh best hisap rokok ni, hilang stress, happy je rasa”

Waktu tu happy sebab dapat release stress dengan merokok. Tapi macammana dengan 5, 10 tahun akan datang?

Maybe akan ada masalah jantung dan sebagainya.

Nak lagi contoh?

“Perghhh, dapat ragut mak cik tadi best gile, banyak kot gelang emas dia”
“Kalau kau nak happy, hisap ni, terbang bang”
“Semalam aku dapat curi motor, jual ni kaya aku”

Happy ke? Yes, mestilah happy dapat duit. Tapi hati takut, gelisah, kot-kot polis tangkap, naye!

Itula perumpamaan Happy Negatif.

Happy Positif lak camne tu?

Happy apabila kita dapat buatkan orang happy. Anak happy, isteri happy, parent happy.

Happy dia lain macam tau. Kepuasan diri tu dapat tahap maksimum. Yang kerja berat pun rasa tak berat, sebab happy.

Jadi mulai sekarang, hujung minggu, kita buatlah Happy Positif ya!

Create good memory dengan anak, wife, parent.
Bawa pi jalan-jalan, pi taman. Create a wonderful life.

InsyaALLAH hati akan always happy 🙂

H.A.P.P.Y!
Harini
Aku
Powerfull
Puas
Yang amat


.
.
Share semoga sahabat syurga kita dapat manfaat juga!
.
.
.
Sifu Ash
Website Developer & Tahajjud Tanpa Alarm

Tahajjud Tanpa Alarmhttps://sifuash.com/tta
Fast Track Saleshttps://sifuash.com/fts
Livehttps://youtube.com/sifuash
Booster Libraryhttps://sifuash.com/booster
Blog harianhttps://sifuash.com/blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *