Nak anak jadi genius?

Assalamualaikum,

 

Nak anak genius?

Banyak cara yang nak jadikan anak tu genius.
Sifu Ash dah kupas isu ni di LIVE sifu di sini :
https://www.facebook.com/sifuash89/videos/1294791694001663/

 

Untuk jadikan anak genius, ada 3 tips yang Sifu Ash kongsikan :

 

1. Parent kena genius dulu baru anak akan genius (selalu dgn buku dan al-quran). Kita dulu kena berubah, baru anak-anak akan turun berubah. Simple camtu je, sebab anak akan nampak yang kita ni tengah usaha untuk study bersama-sama.
Cipta mini library di rumah. Supaya ada tempat yang boleh nak belajar bersama-sama dan mengaji sama-sama.

2. Ada tanggungjawab.
Rasa anak itu adalah anugerah. Tanggungjawab yang di amanahkan oleh Allah kepada kita.
Banyak mana orang yang nak kan ada anak, tapi kita yang ramai anak tapi tak rasa ada tanggungjawab kepada anak.
Jadi kena make sure yang kita ni bertanggungjawab menjaga anak kita supaya menjadi seorang yang rajin dan genius!

3. Masa
Apa yang menyebabkan student-student kita straight A PT3, SPM?
Jaga tahajjud. Jaga masa betul-betul. Bangun tanpa set alarm.
Jaga tahajjud, masa akan rasa panjang sangat.
Student yang selalu buat tahajjud (taubat, hajat, tahajjud, witir, zikir dan mengaji quran) akan di hindarkan dari benda-benda yang tak elok.
Jadi otak mereka akan sentiasa focus dan jaga masa dengan study betul-betul. InsyaALLAH dengan cara ni, maka senanglah anak-anak boleh jadi seorang yang genius.

Ada satu sekolah pondok, mudir (pengetua) tukar semua waktu belajar dan waktu tidur.
Alhamdulillah, pelajar dapat tidur yg cukup masa dan ada masa yg sangat panjang untuk study dan ulang kaji.
Dan ramai student pondok yang dapat menghafal quran dengan pantas dan laju!

Tidur yang terbaik adalah bermulanya lepas solat Isyak. Sebab apa?

Tidur sebelum pukul 12am: 1 jam ibarat 3 jam (Deep sleep).
Tidur selepas pukul 12am: 1 jam ibarat 1 jam.
Tidur selepas subuh : 3 jam ibarat 1 jam!

So tidur yang terbaik adalah pada pukul 9 malam hinggalah terjaga sendiri pada pukul 1-3 pagi!

Planning 10 tahun lagi:

Misi Sifu Ash 10 tahun lagi supaya semua tuition akan bermula pada jam 4 pagi.
10 tahun lagi akan lahir jutawan muda anonymous (orang tak tahu dia jutawan).
Mereka pegang 1 masjid at least tanpa beritahu nama dia.
Nak sumbangan terus whatsapps no anonymous tanpa nama.
Derma hanya dari dia dan TIADA lagi tabung di masjid.

TETAPI dengan syarat, Masjid mesti buat tahajjud setiap hari.
Caranya berikan 100 ribu kepada imam. Minta tok imam buatkan satu padang 1k orang muat.
Selepas solat berjemaah magrib, setiap orang datang ke rumah ajak bertahajjud.
Ayah akan hadir dengan anak masing-masing untuk terus tidur di padang lepas solat isyak dan sama-sama buat solat tahajjud.

Jika di praktikan hari-hari,
insyaALLAH ramai student yang akan jadi genius sebab awal-awal hari mereka dah jumpa Allah dan solat hajat minta Allah permudahkan study.

So TAHAJJUD = will make more student ISLAM, GENIUS!

 

Sifu Ash
Website Developer & Tahajjud Tanpa Alarm

https://sifuash.com
https://aeacademy.com.my

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *